Szombat van.
Akkor pedig program van. Akkor pedig kell
valamit vinni. Mégis csak vendégül látnak, nem? Hónapok óta összeülünk szombatonként mi hatan. Néha csak négyen. Kártyázunk, beszélgetünk, iszogatunk.
Megváltjuk a világot persze. Amikor a lányok lefekszenek már aludni, akkor
váltjuk csak meg igazán. Mi, férfiak. Nincs tabu téma, nincs összeveszés.
Kiabálás, anyázás van, de összeveszés nincs. Maximum, ha elfogy a bor, de akkor
is csak pillanatnyi a pánik, mert van ott még, ahonnan ez jött…
Ki kéne találni valami újat. Mindig a chips-ropi-szotyi
vonalon mozgunk. Jó, a lányok sütnek néha pogácsát, meg zöldséget tunkolunk
szószokba. Szó se róla, finom az is, de ha az ember éhes, akkor éhes. Merugye a világmegváltásban megéhezik az ember… Ki kéne találni valami
újat….
Készülődvén az aktuális szombatra, kitaláltam, hogy majd én sütök valamit.
Persze semmi komoly, csak valami eszegetős, húsos-sajtos, laktató sós akármit
akartam. Nem nevezném süteménynek, holott ami sütőben sül, az sütemény. Innen a
neve. De nekem a sütemény az édes, krémes. De ez sós, férfias lesz. A lányok
majd néznek nagyot biztosan. Remélem. Legrosszabb esetben pattogtatunk
kukoricát…. Abból baj nem volt még.
Konkrét ötlet híján bárminemű receptet kerestem, ami az
alapgondolatnak megfelelne. Pogácsát nem akartam, az a lányok reszortja. Én
valami többet-jobbat kerestem.
Volt régen valami Gour-Man fazon, aki segített, ha az ember
tanácstalanul bolyong a konyhában. Visszajöhetne már igazán. Végre, amikor
szükség volna rá… Nem is kellett sokat várnom. Ami azért lássuk be fura és
egyben ijesztő is. Másnap a postaládában várt egy levél. Vagyis inkább egy recept.
Pont az, amit kerestem. Húsos, sós, nem ördöngős, tökéletes! Aláírásnak csak
egy nagy cirádás G betű volt, meg némi lisztes paca. Nem volt nehéz összerakni
a kirakóst.
Gyorsan fogtam magam, elszaladtam a boltba bevásárolni a
hozzávalókat és nekiláttam…
Mi kell hozzá?
2 csomag leveles tészta
1 csomag bacon (természetesen)
10-15 dkg sonka
15 dkg sajt
2 db színes kaliforniai paprika
mustár
tejföl
só, bors, petrezselyem
2 tojás
A kinyújtott leveles tésztát közepes szélességű
lapokra vágni. Egy tortaformát kivajazok (vagy kibélelem sütőpapírral), és
körberakom a lapokat, hogy az egyik fele legyen a lapon. A mustárt és
tejfölt összekeverem, sóval, borssal, petrezselyemmel megszórom és az egészet
összekeverem. Ezt rákenem a lapokra, majd szépen rárakom sorba az
alapanyagokat. A bacont (amit előtte megsütöttem), a sonkát, a paprikákat, és a sajtot jó bőven. Arra figyeljünk azért, hogy ne legyen
túlzsúfolt, hogy a tészta másik felét szépen rá tudjuk hajtani. Így is teszünk.
Tulajdonképpen egy koszorút kapunk ekképpen. A szélét jól összedolgozzuk, hogy
ne nyíljon ki. A tetejét beszurkáljuk és megkenjük felvert tojással. 180°C-os előmelegített sütőben
kell kb 20-30 percig sütni, vagy ameddig szép pirult nem lesz a teteje.
Nem maradt már más hátra, mint beszerezni a bort, és
megindulni az újabb világmegváltás felé, de ma kivételesen eszünk valami
újdonságot is!
Azért majd koccintunk este ennek a Gour-Mannak az
egészségére is!
Ahogy a levél hátoldalán láttam:
Váljék egészségetekre!